De nalatenschap van Pelgrom: Enghuizen en de Pelgromstichting: Leen den Besten |
Pionier in patat: Willem Franck |
|
Bibliotheek heeft een lange geschiedenis: Ab Hendriks |
Afgelopen 16e maart konden we niet bevroeden dat we in november nog in de ‘pandemie‘ zouden verkeren. Langzaam wordt het nieuwe gewoon; iemand een hand schudden? Bijna vergeten dat we dat deden, vroeger. Contact: bellen, face-timen, skypen, we draaien onze hand er bijna niet meer voor om. Mooi zijn de initiatieven om de eenzamere medemens te helpen, boodschappen te doen voor de buurman/ -vrouw. Wat we ook weer kunnen gaan doen: elkaar brieven schrijven! Met aandacht woorden zoeken en vinden, gedachten formuleren en noteren. Hoe mooi is het dat we uit vroeger tijden nog brieven hebben om zo over die periode te lezen. Onze digitale acties worden vast in the cloud opgeslagen maar hoe die terug te halen? En hoe gezond is het om een rondje te wandelen en dan ook die brief op de bus doen.
Dankzij geschreven bronnen is ook nu weer deze OSN gevuld. Johan van de Loe al in de 15e eeuw, later ook Karel Hendrik Pelgrom; ook zij vonden zorg voor de kwetsbare medemens belangrijk. Leen den Besten gaat terug in de tijd, legt verbanden tussen toen, later en nu zodat er een helder beeld ontstaat van de zorg in Zevenaar tot nu.
Töfke : patat van de mobiele friteskraam, veel oudere Zevenaarders zullen dat nog kennen. Willem Franck duikt in de geschiedenis van de frituur en van Wim van Wessel. Naast frieten bakken was Töfke ook bekend om zijn zelfgemaakte kroketten en later ook frikandellen en nasiballen.
De bibliotheek in Zevenaar, bekend onder vele namen en gehuisvest in verschillende panden heeft heel wat veranderingen doorgemaakt. Van het oog van de pastoor, tot het algoritme van Google.
De belangrijkste rol is gebleven: zorgen dat de inwoners van Zevenaar makkelijk informatie kunnen zoeken en vinden, zo nodig met hulp, dat ze toegang hebben tot literatuur, dat leesplezier voor jong en oud wordt bevorderd. Ab Hendriks heeft met voormalige bestuursleden, oud-medewerkers en huidige manager gesproken. Een mooi tijdsbeeld en gelijk ook een uitnodiging om te gaan kijken in de Turmac Cultuurfa-briek waar de bibliotheek Kunstwerk! nu gehuisvest is.
Veel leesplezier gewenst!